10 redenen voor een interim manager

Door David Bekke 23 January 2017

De goede interim manager combineert het talent van de manager met dat van de organisatieadviseur en de projectmanager. De beste ontwikkelt bovendien voortdurend zijn kennis en capaciteiten. Maar wat zijn de 10 beste redenen om te kiezen voor een interim manager?
 1. Extra expertise. De interim manager is niet alleen een extra kracht tijdens een piekperiode, maar biedt ook en vooral extra expertise. Want interim managers hebben over het algemeen uitgebreide ervaring binnen een specifiek werkgebied. Ook hebben ze al bij veel organisaties in de keuken gekeken. Deze toegepaste kennis is veel waard.
 2. Analyse en aanpak. Een interim manager is gewend zich op korte termijn aan te passen aan de organisatie. Dat hangt samen met zijn persoonlijkheid (en daarom de keuze tot interim manager) en zijn ervaring. Hij is in staat in zeer korte tijd ‘outside in’ te analyseren en aan te pakken.
 3. Best practices.  Met hun brede ervaring en kennis van andermans ‘keuken’ leggen interim managers snel verbanden en passen ze good (en best) practices uit andere industrieën in de eigen praktijk toe. Ze geven nieuwe inzichten en trappen heilige huisjes omver. De interim manager is dan ook de ideale sparringpartner om tunnelvisie en daarmee achteruitgang te voorkomen.
 4. Makkelijk in moeilijke beslissingen. De interim manager is niet verbonden met en gebonden aan de historie van de organisatie. Lastige beslissingen met betrekking tot werknemers, structuren en processen zijn gemakkelijker en onbevooroordeeld te nemen.
 5. Geen negatieve geschiedenis. Door zijn ongebondenheid aan de historie van de organisatie kent de interim manager ook geen negatieve geschiedenis. Voor het doorvoeren van een verandering, change management of reorganisatie, is het dan ook vaak goed een interim professional te nemen. Om vervolgens een vaste manager het nieuwe team te laten aansturen. Die op deze wijze ook geen negatieve geschiedenis met zich meeneemt.
 6. Crisissituaties. Bij crisissituaties komen vrijwel alle voorgaande voordelen van de interim manager samen. Extra kracht, extra expertise, analyse en aanpak, best practices, makkelijk in moeilijke beslissingen, geen negatieve geschiedenis of nalatenschap…
 7. Overbrugging. Is dit niet de oorsprong en de rechtvaardiging van het interim bestaan? Overbruggen en waarnemen in een functie, door welke omstandigheid dan ook, is de essentie van de interim manager!
 8. Complexiteit en executie. De interim manager leent zich bij uitstek voor speciale projecten die complex en executiegericht zijn. Reden: het zijn projecten die in tijd zijn beperkt en waarvoor veel van extra’s nodig. Bovendien: de juiste interim manager is meer dan wie dan ook bekend en ervaren met de complexiteit.
 9. Nieuwe energie. De inzet van een interim manager heeft niet alleen een positieve uitwerking op de prestaties van de organisatie, maar ook op de medewerkers. De interim manager maakt die medewerkers alert en geeft ze nieuwe inzichten. Interim managers zijn over het algemeen bruggenbouwers met oog voor de mensen om hen heen. Die mensen worden geïnformeerd en stap voor stap meegenomen. Dit leidt tot nieuwe energie. 
 10. Afrekenen op resultaat. Interim managers functioneren op een hoog verantwoordelijkheidsniveau en zijn gewend te worden afgerekend op resultaat. En resultaat, dat is waar het uiteindelijk allemaal om gaat!
 • 50 Beste Commerciele Interimmers Og

author
David Bekke

Doelgericht, wil altijd winnen. Recruitment @TAG4U met talent voor het vinden van senior commerciële professionals. Gepassioneerd over lekker eten en drinken.