AI is tegenwoordig overal en als wij de hype mogen geloven dan zijn alle bedrijven ermee bezig. Dagelijks worden we overspoeld met nieuwe AI-tools en prompt-engineeringcursussen die onze mailboxen vullen. Sinds de lancering van het Large Language Model (LLM) ChatGPT door OpenAI is AI volop in beeld bij veel bedrijven. Alleen al de vraag of door het gebruik van AI, veel  banen overbodig zal maken, en welke, houdt velen bezig. Wat zeker is, is dat de (re)evolutie van AI zich zal doorzetten en dat het bij meer en meer bedrijven in alle processen een grote rol gaat spelen. Ook voor kleinere bedrijven is AI toegankelijker en betaalbaarder geworden. Grote spelers zoals Microsoft en Google hebben AI geïntegreerd in hun cloudplatformen, waardoor de mogelijkheden eindeloos lijken.

Bij The Acceleration Group denken wij dat de rol van AI binnen een salesstrategie niet draait om de technologie alleen. Bij een goede strategie gaat het vooral over mensen: klanten en medewerkers die elkaar elke dag weer om verschillende redenen opzoeken. AI kan een cruciale rol spelen in het efficiënter en effectiever maken van deze interacties. In sales staat de klant altijd centraal, de klantbehoefte en de oplossing die we kunnen bieden. De uitdaging is om de behoefte van de klant echt goed te begrijpen. AI kan hierbij een waardevolle rol vervullen.

In dit artikel bespreken we een aantal tips en verschillende AI-strategieën, op het gebied van voorspellende en generatieve AI, waarmee salesteams kunnen verbeteren en versnellen.

Het belang van een goede datastrategie

Een goede datastrategie is essentieel voor bedrijven die aan de slag willen met AI. Het succes van AI-implementaties hangt grotendeels af van de kwaliteit en beschikbaarheid van de data waarmee de modellen worden gevoed. Betrouwbare en nauwkeurige data vormen de basis voor waardevolle inzichten en effectieve beslissingen. Zonder een solide datastrategie kunnen AI-modellen verkeerde conclusies trekken, wat kan leiden tot suboptimale resultaten en slechte klantbelevingen.

Het belang van een Customer Data Platform (CDP) kan hierbij niet genoeg benadrukt worden. Een CDP verzamelt en centraliseert klantgegevens uit verschillende bronnen, waardoor een holistisch en uniform klantbeeld ontstaat. Dit stelt bedrijven in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en gepersonaliseerde klantervaringen te bieden. Bovendien zorgt een CDP ervoor dat data toegankelijk en bruikbaar is voor alle relevante afdelingen, wat de effectiviteit van AI-toepassingen verder verhoogt. Kortom, een sterke datastrategie en een goed geïmplementeerde CDP zijn cruciaal voor het optimaal benutten van de mogelijkheden die AI biedt. Een goed doordachte datastrategie legt de basis voor het succes van AI in je organisatie en zorgt ervoor dat je optimaal profiteert van de mogelijkheden die AI biedt. Houdt hierbij natuurlijk wel rekening met wat mag en kan binnen de privacywetgeving.

Stel medewerkers centraal in je AI-strategie

De sleutel tot een succesvolle AI-strategie ligt bij de mensen die het werk doen, die kennis hebben en het klantcontact onderhouden. In plaats van AI-oplossingen van bovenaf op te leggen, is het essentieel om je salesteam te betrekken bij het implementatieproces. Dit houdt in dat je samen met hen onderzoekt hoe AI hun dagelijkse werkzaamheden kan verbeteren en hen ondersteunt in het behalen van hun doelstellingen. Door hun feedback en inzichten te integreren, zorg je ervoor dat de AI-oplossingen daadwerkelijk aansluiten bij de behoeften en werkwijzen van het team.

  1. Betrokkenheid en acceptatie: medewerkers die actief betrokken worden bij de implementatie van AI voelen zich gewaardeerd. Hierdoor zijn ze eerder geneigd de technologie te omarmen en effectief te gebruiken.
  2. Inzichten vanuit de praktijk: medewerkers beschikken over waardevolle inzichten vanuit hun dagelijkse praktijk en contacten met klanten, die cruciaal zijn voor de succesvolle implementatie van AI. Hun input zorgt voor praktische en toepasbare oplossingen. Gebruik die input om je prompting te verbeteren.
  3. Continu verbeterproces: door medewerkers centraal te stellen, creëer je een cultuur van continue verbetering en innovatie. AI wordt voortdurend aangepast en geoptimaliseerd op basis van hun feedback, wat leidt tot steeds betere resultaten. Zowel een concrete datastrategie als een strategie waarin medewerkers centraal staan, in combinatie met heldere commerciële doelstellingen, zijn essentiële elementen van een doordachte AI-strategie. Verlies hierbij de klanten niet uit het oog.

AI in B2C klantcontact – een persoonlijke benadering

Slimme datascientists ondersteunen marketeers en salesteams al jaren met voorspelmodellen om klantgedrag te analyseren. Met behulp van generatieve AI worden er nu grote sprongen gemaakt bij de toepassing daarvan. De mogelijkheden strekken veel verder dan de inzet van een chatbot. Met behulp van tekst-naar-spraak (en vice versa) en big data-analyse kunnen interacties nog meer gepersonaliseerd worden. Met de kracht van AI kunnen er gedetailleerde klantprofielen gemaakt worden die beter inzicht geven in het gedrag en de behoeften van je klanten.

Door AI te gebruiken om op basis van gedetailleerde klantprofielen het beste aanbod te voorspellen, kan generatieve AI een persoonlijke boodschap creëren, zowel in tekst als in spraak, specifiek voor elk kanaal. Hierdoor kan de klantbetrokkenheid aanzienlijk worden verbeterd. Dit verhoogt niet alleen de tevredenheid van de klant, maar ook de kans op succesvolle verkoop.

Daarnaast kunnen Large Language Modellen helpen om vragen en problemen die buiten de standaardprocessen (de Happy Flow) vallen, sneller en efficiënter op te lossen. Dit verhoogt niet alleen de klanttevredenheid maar kan ook voor aanzienlijke kostenbesparingen zorgen door efficiëntere probleemoplossing.

Met deze aanpak kan AI een aanzienlijke impact hebben op B2C-klantcontact door zowel de ervaring van de klant te verbeteren als de operationele efficiëntie van het bedrijf te verhogen.

B2B sales in een hogere versnelling met AI

Ook in de B2B-sector gaan de ontwikkelingen van AI snel en ontdekken bedrijven de potentie voor hun sales. Door gebruik te maken van geavanceerde AI-technologieën kunnen salesteams hun productiviteit verhogen, hun strategieën verfijnen en hun klantinteracties verbeteren.

Generatieve AI kan bijvoorbeeld worden ingezet bij het eerste gesprek met leads, waarbij het systeem in realtime antwoord geeft op vragen maar ook de relevante vragen stelt om een lead te kunnen kwalificeren. Dit zorgt voor een naadloze en efficiënte klantbeleving. Het salesteam wordt ondertussen ontlast en kan zich focussen op leads met hoge potentie.

Een bedrijf kan bijvoorbeeld een digitale agent inzetten om leads te bellen die hun contactgegevens op de website hebben achtergelaten. De digitale agent voert een informatief gesprek met de lead en legt de resultaten samen met een score automatisch vast in het CRM-systeem. Hierdoor kan het salesteam snel en effectief actie ondernemen op basis van de bijgewerkte informatie.

Een ander voorbeeld is een B2B-dienstverlener die generatieve AI heeft geïntegreerd in hun klantinteractie platform om gepersonaliseerde follow-up e-mails te versturen na elke verkoop interactie. De AI analyseert eerdere communicatie, klantbehoeften en voorkeuren om zeer gerichte en relevante berichten te genereren.

De inzet van generatieve AI in deze voorbeelden toont aan dat sales teams hun efficiëntie en effectiviteit aanzienlijk kunnen verbeteren. Door repetitieve taken te automatiseren en inzicht te krijgen in complexe klantdata, kunnen salesteams zich concentreren op strategische en creatieve aspecten van hun werk. Dit leidt niet alleen tot snellere en betere verkoopresultaten, maar ook tot een hogere klanttevredenheid en loyaliteit. Generatieve AI transformeert zo de manier waarop B2B sales wordt bedreven, met een duidelijke positieve impact op zowel de processen als de uitkomsten.

Verrijk je team met virtuele AI-sales agents

Wil je nog meer uit je salesteam halen? Verrijk je team dan met virtuele AI-sales agents die nauw samenwerken met je medewerkers. Deze agenten maken gebruik van kunstmatige intelligentie, waaronder algoritmen en machine learning-modellen, om informatie te verwerken, te leren van data en acties uit te voeren zonder menselijke tussenkomst.

Virtuele agents kunnen verschillende stappen in je acquisitie- en salesprocessen automatiseren, zoals outreach, je CRM verrijken met relevante gegevens, het beantwoorden van klantvragen en het ondersteunen van je salesteam met marktonderzoek en documentatie zoals contracten. Daarnaast kun je met AI-agents ook de leadkwalificatie- en opvolgprocessen automatiseren. Hierdoor krijgt het salesteam direct toegang tot waardevolle inzichten en kan het zich richten op de meest kansrijke leads.

Door virtuele AI-sales agents in te zetten, kan je salesteam zich concentreren op strategische en creatieve taken, terwijl repetitieve en tijdrovende taken geautomatiseerd worden. Dit leidt tot efficiëntere processen, snellere opvolgingen en uiteindelijk betere verkoopresultaten.

Tot slot

AI biedt enorme kansen voor het verbeteren van je commerciële strategie. Waarmee begin jij binnen jouw bedrijf? Onze tip: begin klein, betrek medewerkers in het proces en zorg dat je klantdata op orde is. Maak prompting je specialiteit. En neem de tijd om te ontdekken en te delen wat je leert. Op deze manier kun je als bedrijf grote stappen zetten in het benutten van AI voor je salesprocessen.

Bij The Acceleration Group hebben we jarenlange ervaring en uitgebreide kennis opgedaan door te werken met verschillende bedrijven en salesteams. Hierdoor kunnen we snel identificeren wat er in jouw bedrijf verbeterd kan worden om je sales strategie te optimaliseren en AI effectief te integreren. Wil je je salesstrategie naar een hoger niveau tillen? Neem dan contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen.

Erwin Hijlkema

Neem contact op met Erwin Hijlkema voor meer informatie over commerciële projecten.