Boek: SAS Helden en Schurken
Auteur: Ben Mactyre

Geheime militaire operaties? Helden? Succesvolle operaties? Broeders voor het leven?

Hoe graag willen we dit soort verhalen horen of vertellen? Lezen we daarom dit soort boeken, ter vermaak van onze fantasie of een jongensdroom die (nog) niet is vervult? Even in een andere wereld zijn…? Want die managementboeken over disruptie, groeistrategieën, executie van projecten, managementcompetenties, resultaatgerichtheid en teamwork zijn we wel zat….. of toch niet?

Lees dan dit boek eens.

Al deze woorden kenden deze mannen van de SAS nog niet maar deden het wel, en meer … in de meest vreselijke omstandigheden waar je inzet niet een financieel resultaat was, maar leven of dood.

Het verhaal

SAS Helden en Schurken gaat over de oprichting de Special Air Service tijdens WOII en wordt heden ten dage gezien als de beste Commando eenheid ter wereld. David Stirling (23 jaar !) wilde de oorlog anders voeren. Hij vond dat het traditioneel oorlog voeren (“netjes” elkaar te lijf gaan op de grens van de elkaars gebied, wat nog echt in de top van de organisatie een mindset was, overgehouden uit WOI en daarvoor) anders kon en moest.

Met kleine groepen van specialisten – met ieder hun eigen verantwoordelijkheid en bevelschrift – de vijand aanvallen en de activiteiten van de tegenpartij daarmee verstoren.

De resultaten waren eerst dramatisch! Maar vastberadenheid, doorzettingsvermogen en een mandaat van de hoogste baas: Winston Churchill, zelf zetten ze door. Al doende leerde men, wat resulteerde in acties die tot de kentering van de 2e wereldoorlog hebben geleid.

Persoonlijke Impact

Mij inspireerde dit boek enerzijds omdat ikzelf als beroepsmilitair bij een speciale eenheid heb gediend inclusief uitzending en dus veel van het militarisme herken. Anderzijds omdat veel elementen direct te spiegelen zijn op het bedrijfsleven waarin ik hedendaags beweeg.

Hoe disruptive moeten we zijn? Binnen welke bekende lijntjes moeten we gaan werken of juist niet?  Uit welke competenties moet het team samengesteld worden? Wat doet de concurrentie? Hoe zorg je voor commitment en draagvlak? Wat mag de inzet kosten (!)? Hoe zorg je voor impact? Hoe maak je het onmogelijke, mogelijk?

Vergelijking

Met al deze vraagstukken heeft David Stirling ook moeten dealen. Alleen dan 80 jaar geleden in een woestijn met middelen waar we nu om zouden huilen, en met een inzet die meer waard is dan welk financieel resultaat ooit.

Het mooie aan dit boek is dat je veel elementen kunt toepassen in je dagelijkse werk. Ze komen namelijk elke dag terug; het belang van communicatie, politiek, doorzettingsvermogen, het anders denken en doen dan anderen, het formeren en inzetten van het teams, besluitvorming, onmogelijke doelen behalen enzovoorts.

Voor mij geeft dit boek veel inzichten en elementen om weer eens bij stil te staan en toe te passen. Ook om een stukje realiteit in onze toch wel comfortabele en haastige omgeving te creëren.

Deze realiteit kan een ieder voor zichzelf invullen, daar begint je eigen visie mee!

Be inspired … Jacco Zijderveld