We schreven al eerder over hoe ondernemen in de klimaattransitie een prachtige kans is.
Waarom houden energiebedrijven vast aan het oude model?
Er zijn verschillende redenen waarom energiebedrijven dit traditionele model aanhouden:
1. Gebrek aan expertise: veel bedrijven hebben beperkte kennis en ervaring met installatiediensten of hardware, zoals zonnepanelen of warmtepompen.
2. Hoge investeringen: het ontwikkelen van nieuwe diensten vraagt om grote investeringen in technologie, training en infrastructuur
3. Risico-aversie: nieuwe businessmodellen brengen onzekerheid met zich mee, iets waar gevestigde bedrijven vaak terughoudend in zijn en vaak ook terecht. Er zijn meer ‘goede’ ideeën dan dat er geld of resources zijn.
4. Focus op kernactiviteiten: energiebedrijven zien zichzelf primair als leveranciers van energie, niet als aanbieders van geïntegreerde oplossingen. Ook daar is niets mee, liever iets te weinig doen dan veel te veel.
5. Inrichting van energiebedrijven: veel energiebedrijven hebben aparte business units voor de verkoop van energie of de installatie van bijvoorbeeld CV-ketels of warmtepompen, terwijl ze wel 1 aandeelhouder hebben.
De kans: integrale oplossingen aanbieden
Toch moet er meer ruimte komen om te gaan werken aan consumenten- en zakelijke proposities om de ‘traditionele manier’ van werken te koppelen aan de nieuwe manier: die van de energietransitie. Dit biedt energiebedrijven namelijk een unieke kans om hun waardepropositie te vernieuwen en dichter bij de bestaande en nieuwe klanten te komen, op een onderscheidende manier.
Want wees eerlijk, van elektriciteit van energiemaatschappij A of B gaat de lamp echt niet mooier schijnen. Consumenten willen steeds vaker niet alleen energie. Ze willen ook tools en technologieën om zelfvoorzienend te worden. Dit vraagt om een shift van traditionele energielevering, naar het aanbieden van een compleet dienstenpakket.
Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende proposities:
1. Abonnementen inclusief zonnepanelen en opslag: lever niet alleen energie, maar ook installaties, onderhoud en financieringsopties voor zonnepanelen en batterijen. Plus denk na over hoe je omgaat met het terugleveren van energie, moet dat echt geld kosten of zijn er andere alternatieven;
2. Advies en ondersteuning: positioneer jezelf als een energiegids. Help klanten bij het optimaliseren van hun energieverbruik en het kiezen van de juiste technologieën, zoals een energiemanagement-systeem (EMS). Makkelijker te realiseren in de zakelijke markt dan in de consumentenmarkt, maar wellicht kan het samen met retailers of met andere partijen die het persoonlijke gesprek aanbieden als service;
3. All-in-one pakketten: combineer stroomlevering met diensten als warmtepompen, laadpalen voor elektrische auto’s en energie-beheerapps. Werk samen met autodealers, wanneer je een elektrische auto koopt kan je ook direct een duurzame energie oplossing aanschaffen;
4. Dynamische tarieven en beloningen: stimuleer duurzaamgedrag door bijvoorbeeld lagere tarieven aan te bieden voor lokaal opgewekte of buiten piekuren gebruikte energie. Dat is iets wat je nu al bij een groot aantal energiebedrijven terugziet komen als een mooie eerste stap in klantproposities!