Gepubliceerd in Artikelen
Klantbehoud in 2025: verdedigen is de beste aanval
We weten het allemaal: het behouden van een klant is veel voordeliger dan het werven van een nieuwe. Toch krijgt klantbehoud nog steeds onvoldoende aandacht in groeistrategieën. Binnen commerciële teams ligt de focus vaak op acquisitie, terwijl retentie minstens zo belangrijk is.
Het is vergelijkbaar met voetbal: scoren staat in de schijnwerpers, terwijl verdedigers en keepers onmisbaar zijn voor succes. Toch worden zij vaak minder gewaardeerd – ook in de commerciële praktijk. Investeren in klantloyaliteit is noodzakelijk, maar organisaties hebben hierin nog veel te winnen.
In deze vernieuwde driedelige reeks introduceren we een pragmatisch model voor klantbehoud. We laten zien hoe je als organisatie je churn minimaliseert en retentie structureel verankert in je strategie.
Klantbehoud is een teamsport
Succesvol klantbehoud vraagt om een multidisciplinaire aanpak. Elke afdeling speelt hierin een rol. Stel jezelf de volgende vragen:
- Sales – Werven we de juiste klanten die passen bij onze propositie?
- Distributie/kanalen – Hebben we een duurzame, kwalitatieve kanaalmix?
- Marketing – Benutten we upsell/cross-sell-kansen en vertalen we het merk door in alle klantcontactmomenten?
- Customer Service – Nemen we eigenaarschap bij complexe vragen of klachten?
- Online/Digital – Is onze self-service intuïtief en actueel?
- Operations – Zijn processen efficiënt én klantvriendelijk?
- Finance – Houden we betalingsprocessen eenvoudig en klantgericht?
- Cultuur – Staat de klant écht centraal, of overheerst het interne proces?
Zoals Johan Cruijff ooit zei: “Als ik de hele tuin moet verdedigen ben ik de slechtste, als ik dit stukje moet verdedigen ben ik de beste.” Klantbehoud werkt hetzelfde: het vraagt om inzet van het hele team binnen een duidelijke strategie.
Waarom klanten vertrekken
Klantverlies is vaak te herleiden tot twee oorzaken:
1. Onopgeloste frustraties – Klanten voelen zich niet gehoord of geholpen.
2. Verleiding van de concurrent – Ze stappen over door een aantrekkelijker aanbod, maar de vraag is: waarom zijn ze gevoelig voor die overstap?
Twee fundamenten voor klantbehoud
The AccelerationGroup ontwikkelde een model dat rust op zes pijlers, maar alles begint met deze twee kernprincipes:
1. Klantbeleving in het DNA
Klantgerichtheid moet verankerd zijn in de bedrijfscultuur. Medewerkers moeten begrijpen dat klanten de bestaansreden zijn. Een organisatie die dit goed voor elkaar had, is XS4ALL. Klantenservice was daar empowered met kennis en tools om écht te helpen – zonder scripts, mét aandacht. Klanten bleven trouw, zelfs na een storing, omdat ze goed geholpen werden.
2. Branding
Klanten maken hun keuzes niet alleen rationeel, maar ook emotioneel. Een sterk merk wekt vertrouwen, geeft verbondenheid en verkleint de overstapbereidheid. Belangrijk hierbij is de consistentie in merkervaring: van marketing tot klantcontact en van service tot operations. Iedereen is ‘medemerker’.
De zes pijlers van klantbehoud
In het volgende artikel gaan we dieper in op de zes instrumentele pijlers die bijdragen aan lagere churn.