Micro-momenten in de customer journey

Door de komst van digitale marketing zijn customer journeys niet meer zo lineair en eenvoudig als daarvoor. En hoewel dit allang niet meer een nieuwe sector is, blijft het een uitdaging om te begrijpen wat een verkoop triggert. Het consumentengedrag verandert continu en vraagt ook van bedrijven een voortdurende aanpassing om relevant te blijven. Een concept dat in deze context belangrijk is geworden, zijn micro-momenten; cruciale momenten in de klantreis die het succes of falen van een merk kunnen bepalen. Wat zijn dit voor momenten en hoe benut je ze als bedrijf om een optimale klantbeleving te creëren?

Kleine, intentie-gedreven touchpoints

Micro-momenten zijn kleine, intentie-gedreven touchpoints die zich voordoen wanneer consumenten apparaten (veelal hun telefoon) raadplegen voor snelle antwoorden of oplossingen. Ze kunnen op elk moment, overal en op elk apparaat plaatsvinden. Deze momenten worden vaak gekenmerkt door de hoge verwachtingen van de gebruiker op het gebied van relevantie en onmiddellijkheid. Er zijn vier hoofdtypen micro-momenten:

 • Ik-wil-weten-momenten: consumenten die informatie of antwoorden zoeken.
 • Ik-wil-gaan-momenten: consumenten die op zoek zijn naar lokale informatie.
 • Ik-wil-doen-momenten: consumenten die zoeken naar how-to-gidsen of instructies.
 • Ik-wil-kopen-momenten: consumenten die klaar zijn om een aankoop te doen.

Een micro-moment kan bijvoorbeeld zijn als iemand wil inchecken in een hotel en ziet dat er een rij staat. Sommige hotels hebben apps waar je zelf heel makkelijk incheckt en met het downloaden van zo’n app heb je zo’n micro-moment te pakken. En ook als bijvoorbeeld een klant in de winkel een QR-code scant om meer te weten te komen over een product. 

Nog een ander belangrijk moment. Gesprekken met de klantenservice via telefoon, chat of e-mail kunnen resulteren in positieve of negatieve micromomenten, afhankelijk van de klanttevredenheid. 

Het belang van micro-momenten 

Micro-momenten zijn belangrijk, omdat ze een aanzienlijke invloed hebben op de beslissingen van consumenten. Als consumenten een soepel en efficiënt micro-moment ervaren, zijn ze eerder geneigd om met een merk in contact te komen, een aankoop te doen en loyale klant te worden. Aan de andere kant kan het niet voldoen aan de verwachtingen van de klant tijdens deze micro-momenten leiden tot frustratie en het verlies van potentiële klanten.

Micro-momenten identificeren

Begrijp de behoeften van jouw klant; welke micro-momenten zijn het belangrijkst voor je doelgroep. Focus op momenten in de customer journey waarin klanten snel specifieke informatie zoeken of actie willen ondernemen, zoals het vergelijken van producten, het zoeken naar recensies, het plaatsen van bestellingen of het oplossen van problemen.

Deze informatie achterhalen vereist uiteraard een goede data-analyse. Je hebt veel bruikbare online data nodig, maar je kunt ook data gebruiken verkregen uit bijvoorbeeld klantinterviews, enquêtes, feedbackanalyse en marktonderzoek. Zorg ervoor dat je de gegevens uit verschillende bronnen integreert om een totaalbeeld van de klantreis te krijgen.

Het verschil met andere momenten in de klantreis

De benadering van klanten tijdens micro-momenten in een customer journey verschilt van andere momenten vanwege enkele belangrijke aspecten:

 • Intentie-gedrevenheid: micro-momenten worden gekenmerkt door de intentie van de klant. Dit betekent dat klanten op dat moment actief op zoek zijn naar specifieke informatie of oplossingen. In tegenstelling tot andere momenten in de klantreis, waar klanten mogelijk meer algemeen geïnteresseerd zijn, zijn micro-momenten uiterst gericht.
 • Korte duur: micro-momenten zijn van korte duur en vluchtig. Klanten verwachten onmiddellijke bevrediging van hun behoeften. Dit in tegenstelling tot andere fasen van de klantreis waar klanten meer tijd nemen voor overweging.
 • Mobiel gebruik: micro-momenten vinden vaak plaats op mobiele apparaten, omdat ze zich voordoen wanneer klanten onderweg zijn of snel iets willen opzoeken. Dit verschilt van andere momenten, waarbij klanten mogelijk gebruik maken van desktopcomputers of andere apparaten.
 • Onvoorspelbaarheid: micro-momenten kunnen op elk moment optreden en zijn niet altijd voorspelbaar. Dit vereist dat bedrijven flexibel en gereed zijn om snel te reageren.
 • Relevantie en snelheid: Klanten hebben hoge verwachtingen van relevantie en directe respons tijdens micro-momenten. Dit in tegenstelling tot andere stadia, waarbij klanten meer geduld kunnen hebben.

Het benaderen van klanten tijdens micro-momenten vereist een geoptimaliseerde strategie om aan deze specifieke behoeften te voldoen.

Micro-momenten benutten

Om het meeste uit micro-momenten te halen, moet je als bedrijf de volgende facetten goed op orde hebben:

 • Relevante content bieden: zorg ervoor dat je content de behoeften van klanten tijdens micro-momenten vervult. Biedt informatie die nuttig en relevant is, zoals productbeschrijvingen, recensies, handleidingen en product-/dienstenvergelijkingen.
 • Optimaliseer voor mobiel: zorg ervoor dat je online aanwezigheid mobielvriendelijk is. Snelle laadtijden en gebruiksvriendelijke interfaces zijn essentieel.
 • Realtime interactie: stel kanalen als live chat of chatbots in voor realtime interactie, om klanten te helpen bij het oplossen van problemen of het snel beantwoorden van vragen. Dit is belangrijk om klanten betrokken te houden.
 • Multichannelbenadering: zorg voor consistentie in klantinteracties over verschillende kanalen, zoals website, sociale media, e-mail en fysieke locaties.
 • Gebruik personalisatie: pas je reacties en content aan aan de voorkeuren van de individuele klant op dat moment.
 • Continue optimalisatie: blijf de resultaten van je micro-momentstrategie volgen en optimaliseer deze voortdurend op basis van feedback en veranderende klantbehoeften.

Veel van deze facetten zet jouw bedrijf waarschijnlijk al in tijdens de customer journey en het vraagt dan vooral een verdere toespitsing en verfijning op de micro-momenten. Het succes in het benutten van deze momenten kan een aanzienlijk verschil maken in het aantrekken en behouden van klanten.

De toekomst van klantbetrokkenheid 

Bedrijven die micro-momenten omarmen en betekenisvolle interacties creëren, hebben een betere positie in een competitieve markt. Het begrijpen en optimaliseren van micro-momenten is niet alleen een strategie, het is een noodzaak in de huidige markt. En aangezien de digitale wereld blijft veranderen, blijven deze momenten ook in de toekomst relevant.

Optimaliseer de micro-momenten van jouw doelgroep

Wil je jouw klantreizen onder de loep nemen en de micro-momenten van jouw doelgroep identificeren? Onze experts op het gebied van Customer Experience helpen je er graag bij en voor diepgaandere analyses werken we samen met onze strategische partner MarketResponse. 

Bronnen
Think with Google – Identifying the micro-moments within the customer journey
BrightEdge – Understanding the Customer Journey’s Micro-Moment
The Keen Folks – Micro-moments, the New Approach to Connect With…
LinkedIn – The Magic of Micro-Moments in the Customer Journey