Heb je wel eens een ‘walking meeting’? Wist je dat een lopende meeting meerdere voordelen heeft? Samen lopen, bewegen in hetzelfde ritme geeft vanuit evolutionair oogpunt, een grotere kans op overleving – je beweegt letterlijk op hetzelfde tempo in dezelfde richting. Meer kans op succes! We maken zo nieuwe neuronen en hersencellen aan en een soort instant creativiteit produceren. Plus je kunt even naar buiten en je echt richten op het doel van het gesprek. 

In de week van Week van de Vitaliteit een artikel over bewegen. Want, waar we ook zijn, in het verkeer, op kantoor, in de sportzaal: zijn we mentaal en fysiek, fit genoeg om in te presteren? We sporten nog te veel met het idee om af te vallen. En dat is zeker goed, maar we moeten eigenlijk allemaal trainen met een doel voor nu en voor later. Niet zozeer om onze levensduur te verlengen, maar gezonder te maken.

We sporten dus niet enkel voor ons lichaam, als in hoe we er uit willen zien: fit, gespierd, strak (ofwel toned). Sterke spieren en botten, is precies waar we meer op mogen focussen. We trainen nu om ons goed te voelen in ons lijf en we trainen voor over 20 jaar. Waarom? De gemiddelde levensverwachting in Nederland is voor vrouwen 88 jaar en voor mannen 84 jaar. De gezondheidsverwachting is echter voor de meeste van ons, slechts 77 jaar. Wat betekent dat veel mensen, de laatste 10-20 jaar van hun leven, ziek zullen zijn of in ieder geval een verlaagde gezondheid door een cognitieve, vasculaire of osteoporose gerelateerde aandoening hebben. Er ook een grote rol voor hormonen weggelegd, maar in dit stuk focussen we ons op het sporten als manier van leven.

Het goede nieuws is dat we onze gezonde levensduur nu kunnen beïnvloeden. Door de te bewegen, te versnellen en vooral niet stil te zitten. Met je lijf en met je hoofd. Want, niets in ons lijf werkt alleen. Je brein, je oplossende vermogen, je actiegerichtheid, je compassie, invoelend vermogen, alles heeft effect op elkaar. Des te scherper je bent om met al je zintuigen te werken, des te beter je zult presteren. Op kantoor en op het sportveld. Aerobic training, een training van lagere intensiteit, van langere duur, is fundamenteel voor onze hersenen. Zo maken we namelijk neuronen (cellen van ons zenuwstelsel) en nieuwe hersencellen aan. Plus, onze spiervezels geven specifieke signaalstoffen vrij, genaamd myokins. Gewoon door te bewegen. Dat is letterlijk ons zelfgeproduceerde medicijn. Het is gratis en bijna altijd toegankelijk, zolang je maar iets van sport doet.

Wat extra motivatie: 

3 keer per week een half uur bewegen, vermindert het risico op Alzheimer met 37%, 5 keer per week naar 59% plus het verlaagd het risico op 13 verschillende soorten kanker met 50%.

Mensen die tennis, padel, badminton, tafeltennis doen leven het langst. Doc_Amen noemt het aerobic chess: ,Je onze ogen, handen en voeten moeten samenwerken, terwijl je nadenkt over de spin van de bal. Het heeft een enorme impact op onze mogelijkheid om te denken. Het activeert het cerebelem, onze  ‘kleine hersenen’ – 10% van onze hersenmassa, waar 50% van de neuronen zitten. Het activeert de rest van de hersenen meteen’.

Samen sporten is net zo belangrijk als samen lunchen of samen op een zakenreis. Na drie uur stil zitten, zenden je hersenen al een signaal naar je zenuwstelsel om te zeggen:,Dit lichaam heeft niet zoveel energie nodig, stop maar met een aantal organen voorrang geven’. Gemiddeld zitten we driekwart van de tijd op kantoor op een stoel, achter een laptop. Dat veel mensen daarbij, te veel naar beneden kijken en daarmee 25 kilo op hun nekspieren en schedel plaatsen, is voor een andere keer. Zitten betekent een achteruitgang in het cognitief functioneren: (werk)geheugen, executieve functies, aandacht, concentratie. Precies die functies die we nodig hebben om onze aandacht erbij te houden, creatief te worden en tot oplossingen te komen. Al na twee uur zitten kan het creatief probleemoplossend vermogen achteruitgaan. Ik hoop dat je daar van schrikt.

Wat gebeurt in onze hersenen tijdens dat zitten? De stofwisseling in de hersenen neemt af door te weinig beschikbare zuurstof en glucose. Dit kan weer veroorzaakt worden door een afname van de hersendoorbloeding. De mate van aandacht en concentratie (arousal) gaat achteruit door tekort aan voedingsstoffen (neurotrofines) die nodig zijn om de neurotransmitters, zoals acetylcholine en dopamine, optimaal te laten functioneren. Filosofen als Aristoteles, Plato, Nietzsche, en leiders als Barack Obama en Steve Jobs zijn/waren al fan van ‘walking meetings’. Al lopend vergaderen verbetert ons creatief denken. Uit talrijke studies blijkt dat lopen een gunstig effect heeft op aandacht, creativiteit, geluksgevoel en stemming. Net als dat kinderen een rekentoets beter maken, wanneer ze deze staand of bewegend kunnen maken. Het is super om te lopen, wandelen met een podcast op je oren, of gewoon niets. En om de hersenfuncties te verdubbelen is praten met iemand, het allerbeste.

Nóg een voordeel. Samen lopen, betekent samen bewegen in hetzelfde ritme. Vanuit evolutionair oogpunt betekent eenzelfde ritme hebben, een grotere kans op overleving. De wederzijdse empathie die door het synchroniseren van het ritme tijdens het lopen wordt veroorzaakt, opent de deuren voor het oplossen van conflicten. Als je er samen uit wilt te komen, is samen lopen een belangrijke stap naar een succesvol resultaat.

Mijn eigen ervaring. Jaren geleden werkte ik in een zuurstofarme, donker kantoor (lees: mini-kantoortjes met slechts aan het einde van de gang een raam) in Seattle, bij Microsoft. Ze liepen jaren achter op Europa, waar het verboden is iemand een bureau in een ruimte zonder raam te geven. Dat gaf EVP HR mij in een gesprek meteen toe. Ze vertelde mij ook dat Amerikanen, lees Microsoft-medewerkers zich vaak zekerder voelden in die kantoren. Wij zijn gewend samen te werken, van kleins af aan. Amerikanen precies het tegenovergestelde, het beste uit jezelf halen, in je eentje. Vooral de strategen en de developers wilden geen ruimte delen. Ze was hard bezig dat te veranderen. De Nederlandse sub, was op dat moment net verhuisd naar een nieuw pand met nieuwe opzet, wat als New-Way-Of-Work voorbeeld voor de rest van de wereld gold.

Gesterkt door dat gesprek, ging ik op advies van mijn fysio wekelijks 2-4 keer een vinyasa yogales doen. Ook wonderlijk wanneer je bedenkt, wél het grootste sportcomplex van Noord-Amerika hebben en dan daar tegenover wel nog oude ziekmakende kantoren. Dit is inmiddels enorm veranderd. Mijn collega’s vonden me een rare Europeaan, die ‘stiekem’ om 16:00 uur wegging naar yoga. Maar, twee uur later zat ik dan weer een uur supergeconcentreerd, met nieuwe energie te werken, voordat ik naar huis ging. Die 1,5 uur yoga redde mij voornamelijk mentaal. Dat mijn lichaam sterker en fitter werd, was een leuke bijkomstigheid. Ik verhuisde terug naar Nederland, ging met mensen werken die met elkaar praten en waarmee ik als een team werkte. Oh, en ik zat weer op een kantoor met ramen. Halleluja!

In sprong in de tijd, geef ik naast mijn werk voor TAG, yoga en maak ik dagelijks mee hoe mensen endorfine aanmaken met faceyoga en gewone yoga, hoe stress wegglijdt, hoe een uur faceyoga je weer heel anders naar dingen laat kijken. Beter voor jezelf en beter voor je bedrijf.

Key take-away: zorg voor een half uur per dag lopen, fietsen, samen bewegen in hetzelfde ritme. Het geeft ons een grotere kans op overleving en succes in onze alledaags leven. Plus, door het synchroniseren van het ritme tijdens het lopen krijgen we wederzijdse empathie. Zo versnellen we de samenwerking, lossen we conflicten makkelijker op en zijn we klaar voor uitdagende vraagstukken. En daar zijn we bij TAG goed in. Interesse hoe we dit voor jullie bedrijf of project kunnen doen? Neem contact met ons op.

 

Bronnen, inspiratie & kennis: opleidingen en via Instagram
oud-Olympiër @MartinHersman
Neuro Physiologist scientist @NicolaLouisa
MD certified in IM, Endocrinology & Obesity @drsalaswhalen
MD, OBYGN @drmaryclaire
MD Longevity Science @peteratiamd
MD & Professor of Urology @drmohitkhera
MD Daniel G. Amen Psychiatrist

 

Debbie van Leeuwen Schweers

Neem contact op met Debbie van Leeuwen Schweers voor meer informatie over commerciële projecten.