En NU dan…? 2025 Inmiddels wordt gewerkt aan de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (Wet VBAR).
Deze wet moet – meer dan de wet DBA – duidelijkheid geven over wanneer er sprake is van een arbeidsrelatie en wanneer niet. Hiervoor biedt de wet een toetsingskader aan, om te beoordelen wanneer er sprake is van werknemersschap en wanneer van werk als zelfstandige. Ook regelt de wet dat er een rechtsvermoeden komt waarvan medewerkers met een uurtarief lager dan 32,80 euro gebruik kunnen maken om een arbeidscontract te krijgen. Net als de wet DBA geldt deze wet niet alleen voor de zorg, maar ook voor allerlei andere sectoren. Het wetsvoorstel ligt momenteel voor advies bij de Raad van State.
Is het daarmee anders dan de Wet DBA met de drie kenmerken die ik al noemde? Nee, eigenlijk is er sprake van een uitbreiding van het toetsingskader, door een extra criterium toe te voegen aan de bestaand geldende (zie 3):
1). Gezag (bestaand): Is er sprake van een “aansturing”, of anders gezegd het bestaan van gezag; 2) Inbedding in de organisatie (bestaand): vul je als zelfstandige echt iets toe buiten de kerntaak die het bedrijf zelf al heeft en kan invullen; en nieuw binnen de wet toegevoegd; 3). Mate van ondernemerschap (nieuw): is er sprake van intern ondernemerschap, een mate van vrijheid in het uitoefenen van je functie, maar óók een vorm van risico dat jezelf als zelfstandige draagt of behoort te dragen. Wanneer je overal in wordt verzorgd door de opdrachtgever/werkgever wordt aan dit criterium niet voldaan en is er eerder sprake van schijnzelfstandigheid. Aanvullend wordt hierbij gekeken naar extern ondernemerschap: of de ZZP’er andere opdrachten kan aannemen en voor meerdere opdrachtgevers werkt.
Je kunt je natuurlijk net als ik afvragen wat er nu weer komen gaat; waarom dan nu wel de wet zou worden gehandhaafd. Onderdeel van het antwoord is dat de huidige wet zorgde voor veel onduidelijkheid, en daarom werd er lange tijd niet gehandhaafd. Het bleek dat ondernemers vooral in de war raakten over wanneer iemand als ZZP’er ingehuurd mag worden. Het kabinet ging aan de slag met verduidelijking en tot die tijd pauzeerde de Belastingdienst de handhaving van de wet. Opdrachtgevers kregen tot die tijd dus geen naheffingen of boetes als achteraf blijkt dat de ZZP’er toch in loondienst werkte. Tenzij de werkgever ‘kwaadwillend’ is, ofwel: opzettelijk de regels overtreedt. Hoewel er nog steeds geen nieuwe wetgeving is, is het de bedoeling dat de Belastingdienst per 1 januari 2025 wél weer de wet zal gaan handhaven. Voorkomen is beter dan genezen zeggen ze wel eens. Het is maar beter nu je zaakjes goed op orde hebben en iedere vorm van schijnzelfstandigheid uit te sluiten.
Wat kun je nu doen om problemen te voorkomen?
Om te voorkomen dat inspecteurs op je deurmat staan en naheffingsaanslagen loonheffing en sociale premies opleggen, doe je er verstandig aan om vanaf 1 januari te werken volgens een ‘juist contract’. Dat zal voor iedere situatie anders zijn.
Vanuit onze organisatie The Accelerationgroup, verkort TAG,doen wij er in ieder geval verstandig aan om ervoor te zorgen dat de relatie tussen onze consultants en TAG als organisatie, maar ook de relatie tussen de consultant en de opdrachtgever duidelijk is. Wij werken met ‘Scope of Work’- overeenkomsten waarin de driehoek tussen, de opdrachtgever, de consultant en wij als TAG duidelijk staat beschreven. De opdrachtgever zal gevrijwaard worden van het bestaan nu of in de toekomst van een werknemersrelatie. Als TAG zijnde vervullen wij een bemiddelende rol in de totstandkoming van de samenwerking, waarbij de consultant op basis van zelfstandigheid een opdracht accepteert. De consultant accepteert de bemiddeling, én is zelf verantwoordelijk voor scholing, beroepsaansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en dergelijken. Dit zijn bij ons standaard voorwaarden welke we hanteren. TAG investeert niet in bedrijfsmiddelen, dat dient de consultant zelf te doen.
En nog steeds zijn wij van mening dat het goed en verstandig is wanneer consultants rouleren tussen opdrachten en meerdere opdrachtgevers van hun kennis en kunde voorzien in een bepaalde periode. Lukt het je niet om vóór 1 januari 2025 te voldoen aan de wet? Laat zien dat je je best doet om de regels te volgen, dan krijg je slechts een verzuimboete. Deze is lager dan een vergrijpboete. De Belastingdienst zal vooral controleren bij werkgevers, niet bij individuele ZZP’ers.
Leuker kunnen we het helaas niet maken….
Disclaimer: dit artikel is niet gebaseerd op een juridisch advies of toetsing, en gebaseerd op een eigen lezing van gesprekken met specialisten en beschikbare literatuur. Er kunnen geen rechten of plichten aan worden ontleend.