Het goed toepassen van klantdata zorgt voor een grotere kans om succesvol te zijn als onderneming. Nu veel autobedrijven consolideren en uitgroeien tot grote Multi brand-ondernemingen, dwaalt de klantdata vaak rond door de hele organisatie. Hoe krijg je jouw klantdata op orde en pas je het vervolgens succesvol toe?

De kunst is om uit alle beschikbare data de juiste informatie en acties te halen. Hoe vaak ontvang je nog jarenlang een mailing voor een auto die je allang niet meer bezit? Veel organisaties passen dan misschien data-analyse en klant segmentatie toe, maar de data ligt vaak nog te versplinterd in de organisatie. Dat leidt tot fouten en uiteindelijk tot een lagere conversie.

Juiste toepassing van klantdata: grotere kans op succes

Hoe belangrijk het is om jouw klantdata goed toe te passen, blijkt uit het Brand Growth Onderzoek van DVJ Insights*: 72% van de succesvolle bedrijven maakt meer gebruik van data-gedreven besluitvorming tegenover 39% van de bedrijven die dat niet of minder doen en deze presteren ook minder goed. De juiste toepassing van data blijkt zelfs belangrijker dan consistent marketingbeleid, innovatie en het kiezen van het juiste mediabeleid.

Datamanagement is een specialisme. Het is cruciaal om te weten in welke regio, welke consumenten op postcodeniveau het beste aansluiten op de boodschap die wordt rondgestuurd. Zo wordt de kans op een hoge conversie verhoogd, voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of private lease aanbod. Daarnaast moet het heel duidelijk zijn met welke boodschap je bij specifieke klantdoelgroepen aanklopt. Want ook die boodschap moet onderscheidend zijn.

Hoe gaat jouw data helpen klanten te binden en nieuwe te vinden?
Dit is in 4 stappen te realiseren, zonder de organisatie extra te belasten. Wij geven hieronder een voorbeeld hoe wij, als The AccelerationGroup, daarbij kunnen helpen.

Stap 1. Bestaande data goed analyseren
Je wilt inzicht in wie nu echt jouw klanten zijn, welke klanten goede marges opleveren, bij wie en welke upsell-mogelijkheden er zijn, welke ‘klanten’ je liever niet meer hebt of wie binnenkort gaat wisselen van automerk.

Ons Customer Data Platform (CDP) is een tool om achter dit soort data te komen. In CDP  worden álle databases binnen de onderneming samengevoegd en geanalyseerd. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Facturatiebestanden
  • CRM- en of DMS-systemen
  • Klachtendatabase
  • After Sales data
  • Websitebezoek (in bv het klanten portaal)
  • Data van alle groep ondernemingen zoals (merk) autobedrijven, schadebedrijven, leasebedrijf, etc., etc.

Met deze software kunnen wij jouw klant en klantlocatie definiëren, die beter op jouw productportfolio aansluit en ook inzichten geven in de beste cross- en upsell-momenten, Daarvoor is geen extra systeem of mankracht nodig. Wij nemen het uit handen.

Stap 2. Bestaande data verrijken
Door bestaande data te verrijken kom je er niet alleen achter waar klanten wonen en wat ze kochten, maar ook wat hun lifestyle kenmerken en interesses zijn. Daarmee worden profielen opgebouwd en kunnen er voorspellende (koop)gedrag worden ontwikkeld. Ook kan er worden bepaald waar jouw klanten per propositie passen.

Bestaande data wordt onder andere verrijkt door onze 8 miljoen unieke klant-dataprofielen in te zetten.

Het resultaat is dat je veel beter de doelgroep kan selecteren die past bij de boodschap die je wilt overbrengen. Zo voorkom je dat je klanten of prospects benadert voor een onderhoudsbeurt, terwijl het leaserijders zijn.

Stap 3. De juiste marketing uitvoeren op jou inmiddels bekende en gewenste klantgroep
Bij doelgroep segmentatie wordt een grote doelgroep verdeeld in kleinere subgroepen. Vervolgens wordt voor iedere subgroep een boodschap op maat gemaakt om relevanter te zijn voor die subgroep. Dat betekent andere proposities of uitingen creëren voor soms hetzelfde product of dezelfde dienst, maar verschillend per subdoelgroep.

Stap 4. Continue proces- en data-analyse om bij te sturen bij veranderingen
Door continu de bewegingen van je klant binnen verschillende bedrijfsonderdelen te volgen, krijg je inzicht hoe en wanneer je het beste contact opneemt met deze klant. Met een klanttevredenheidsonderzoek of ander marktonderzoek kan er worden gekeken de klant op de gewenste manier wordt bediend, zo toets je nieuwe businessmodellen op haalbaarheid. Het nadeel is dat deze klanttevredenheidsonderzoeken vaak maar 1 of 2 keer per jaar plaatsvinden. Door de data te combineren, kan je bijvoorbeeld het moment van het maken van een afspraak, een facturatie-moment en binnen welke termijn iemand betaalt, allemaal combineren.

Voordeel daarvan is dat je een veel accurater beeld krijgt van wat er daadwerkelijk speelt bij jouw klanten en prospects.

Vind samen met The AccelerationGroup jouw klant
We beschreven hierboven een voorbeeld stappenplan voor de consumentenmarkt. Een business to business variant is ook mogelijk. Interesse om eens te zien hoe dit voor jouw onderneming kan werken? Neem contact op met Jacco Zijderveld.

 

*Bronnen:
5de editie van het Brand Growth Onderzoek van DVJ Insights: https://www.dvj-insights.com/nl/marketeers-worstelen-met-hoeveelheid-data/